Segloravägen 26, 504 64 Borås
033-22 21 80

 

Nyheter

Asien-Europa: Stora fraktjusteringar väntas från 1 december

Till våra Kunder,

 

Som vi nämnt tidigare så är den rådande situationen på traden Asien-Europa fortsatt turbulent.

Spaceproblem och bristen på utrustning väntas hålla i sig över årsskiftet och det vanliga lugnet efter CNY (Chinese New Year) kommer med all sannolikhet inte vara lika tydligt som det brukar då rederierna väntas bygga upp en backlog med stora roll-pools för att fortsatt kunna köra med full beläggning på fartygen.

 

Rederierna planerar att genomföra stora frakthöjningar från 1 december med nya rekordnivåer, förhandlingarna är igång hela tiden och vi hoppas kunna meddela er snarast vad frakterna landar på.

Det har blivit ännu tydligare att det är oroligt på marknaden då rederierna implementerar tillägg och gör fraktjusteringar med kort varsel.

Alla priser gäller ”Until Further Notice” samt är ”Subject to space and equipment” och prisändringar kan komma med kort varsel även under en avtalsperiod.

Vid bokningar där vi inte kan få plats till avtalat pris kommer vi kontakta er med fraktförslag som ni får godkänna före skeppning.

 

Vi följer svängningarna och har vidtagit åtgärder för att minimera problemen, men alla parter i transportkedjan måste förlika sig vid den verklighet vi lever i med fortsatt turbulens, både avseende priser och kapacitet.

Vi gör vårt bästa för att hålla vår service och arbetar hårt med att få med lasten från Asien.

 

Som vanligt så finns vi inte längre bort än ett telefonsamtal.

 

Trevlig helg!

Läs mer ...

Situationen i Asien för import & export

Till våra Kunder,

 

Den rådande situationen på traden Asien – Europa är minst sagt turbulent med fortsatt platsbrist på båtarna och problemet med brist på utrustning kvarstår och ser ut att bli allt värre i takt med att efterfrågan ökar.

Även om man lyckas boka plats med ett rederi så betyder det inte att man per automatik får en tomcontainer att lasta godset i.

Problemet är mest akut i Kinas största hamnar där det råder allvarlig brist på all typ av utrustning, både 20’, 40’ och 40’HQ och framträdande orsaker till containerbristen är dels obalansen mellan import/export till/från Kina samt att rederierna lägger en stor del av utrustningen på andra trader med högre avkastning. Det vi också förstår är att produktionen i Kina går på högvarv.

 

Fraktnivåerna skjuter i höjden med tillägg som PSS (Peak Season Surcharge) och andra tillägg med varierande namn beroende på rederi.

Att få plats och container i Kina under resten av november är näst intill omöjligt och vi kan se florerande spotpriser på mellan $4500-$5500/40’ just nu och som det ser ut är det dessa fraktnivåer som verkar vara det nya normala då indikationen för avgång i december ligger på $5000 och uppåt.

Det Kinesiska nyåret ligger sent nästa år och infaller den 12 februari vilket bidrar till att trycket från Asien kommer vara fortsatt högt under januari där man tror att fraktnivån kan hamna på $6000/40’ även om det känns orimligt.

Tittar man tillbaka så ligger frakterna på snarlika nivåer som slutet av 2010, skillnaden vara bara att då drog rederierna undan kapacitet för att trycka upp priserna jämfört med rådande situation där båtarna istället går fulla.  

 

Vi gör vårt bästa för att hålla vår service och arbetar hårt med att få med lasten från Asien till det offererade priset ni fått av oss.

Alla priser gäller ”Until Further Notice” samt är ”Subject to space and equipment” och prisutvecklingen går just nu i rasande fart och prisändringar kan komma med kort varsel även under en avtalsperiod.

Vid bokningar där vi inte kan få plats till avtalat pris kommer vi kontakta er med fraktförslag som ni får godkänna.

I dagsläget är det inte möjligt för någon aktör att boka på normala long-terms kontrakt utan alla tvingas välja dyrare frakter och ibland spot-priser till fantasinivåer för att få med lasten.

Ni kommer säkert höra rykten om lägre priser som dyker upp på marknaden men när det kommer till bokning är dessa inte verkliga.

 

Det är nog ingen som för ett år sedan kunde förutspå den här situationen och vilka effekter Covid-19 fått på världshandeln.

I denna speciella situation hoppas vi på er förståelse och tror att vi tillsammans kan hitta lösningar.

 

Som vanligt så finns vi inte längre bort än ett telefonsamtal.

Läs mer ...

Störningar i Colombo och congestion i Rotterdam

Till våra Kunder,

 

Antalet fall av Covid-19 har ökat i Colombo vilket medför störningar i trafiken från Bangladesh som omlastas i Colombos hamn.

Myndigheterna i Sri Lanka har infört utegångsförbud i förorter till Colombo vilket orsakar brist på arbetskraft på terminalerna och därmed påverkar produktiviteten.

Med anledning av detta kan lasten från Chittagong bli försenad.

 

Truck owner-workers planerade strejk i Chittagong 12-13/10 blåstes av i tisdags och nytt datum är utlyst till den 26/10 så vi får avvakta och se om strejken verkställs då.

 

Stormen Odette har medfört störningar i flödet från Asien.

Omlastningshamnarna har tvingats dra ner på kapaciteten och när hamnarbetet inte flyter på som vanligt så blir det snabbt lastanhopningar, s k congestion.

Flera feederavgångar har ställts in och de som får lasta har tighta lastningsfönster som gör att de ibland måste avgå utan att ha fått med all last s k ”cut-n-run” vilket även det är en bov i dramat.

I Rotterdams hamn pågår även ombyggnadsarbeten och det har varit arbetsrättsliga konflikter som båda försvårar arbetet.

Läs mer ...

Turkiet, Portugal, Asien, Nangka och Brexit

Till våra Kunder,

 

TURKIET

Det råder stora problem med väntetider vid den turkiska gränsen med anledning av att gränskontrollerna övergått till att endast använda elektroniska system.

När dokumenten är klara tilldelas chaufförerna ett nummer och datum för att passera gränsen vilket genererar en väntetid på 5-6 dagar som tyvärr inte går att påskynda vilket medför stora förseningar av den normala transittiden.

För mer information om ert gods vänligen kontakta SE.Europa@kerrylogistics.com

 

PORTUGAL

Vi har nöjet att meddela att förutom vår vanliga fredagsavgång så kan vi erbjuda avgång från Portugal även på tisdagar (boknings deadline fredag kl.18.00)

För mer information vänligen kontakta säljare eller vårt operation team SE.Europa@kerrylogistics.com

 

ASIEN

Trots att det varit stängt i Kina för Golden week och det borde vara en lugnare period så fortsätter importen med mycket högt tryck och rederierna är konstant överbokade och går med fulla fartyg.

Det råder fortsatt stora problem med platsbrist och brist på utrustning, d v s tomcontainers att lasta i, vilket gör att rederierna kan fortsätta att trycka upp priserna och implementera tillägg som exempelvis PSS (Peak Season Surcharge).

Några orsaker till bristen på utrustning är obalansen mellan export och import samt att traden Kina-USA prioriteras då den genererar stora pengar in till rederierna eftersom sjöfrakterna dit ökat mycket mer.

Vi gör vårt bästa för att er last ska gå med önskad avgång.

 

TYFONEN NANGKA

Med anledning av att tyfonen Nangka för med sig kraftiga vindar med förhöjda havsnivåer så har stormvarning utfärdats och Hong Kongs hamn har stängt tillsvidare.

Ovädret påverkar både sjö- och flygtransporter.

 

Hong Kong Observatory planning to downgrade No 8 typhoon signal by 8pm as Tropical Storm Nangka nears Hainan-South China Morning Post 20201013

 

BREXIT

Kommerskollegium hade ett digitalt kortseminarium förra veckan.

De främsta råden de gav till företag som handlar med Storbritannien är att FÖRBEREDA SIG.

 

  • Ansök om EORI hos Tullverket
  • Ansök om inlogg till Tullverkets E-tjänster
  • Prenumerera på Tullverkets nyhetsbrev Tullnytt
  • Sök tillstånd till exempelvis betalningsanstånd (tullkredit) och samlad garanti
  • Fundera på vad syftet med företagets import/export är?
  • Hur ser logistikkedjan ut?
  • Behöver godset lagras oförtullat?
  • Ta kontakt med tullombud/speditör.
  • Delta i Tullverkets digitala infoträffar, utbildningar
  • Se över avtal – Vem är ansvarig för olika avgifter som kan uppstå?

 

Kommerskollegium-Användbara länkar

Läs mer ...

God Jul & Gott Nytt År

Ett stort tack till Er - våra kunder - för ett bra samarbete 2017!

 

Vi lägger stor fokus på vårt CSR-arbetet och är glada och stolta över att vår personal tar initiativ till detta arbete vilket de gjort genom att starta upp en insamlingsbössa i vårt namn ”Kerry Borås” för Musikhjälpen och den gemensamma kampen mot barnsexhandeln.

Vill du lägga ett bidrag så klicka på länken nedan!

http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/kerry-boras

 

För oss på Kerry är det också viktigt att vi tar hand om vår miljö och vi deltar därför i en viktig miljöinsats som innefattar både människor, djur och även vår natur i varje enskild kommun i vårt avlånga land. För att ta del av det arbete som vi varit med och bidragit till så klicka på länken; https://vimeo.com/247316179

 

Vi önskar Er alla en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

 

Med vänlig hälsning,

 

 

 

Läs mer ...

God Jul & Gott Nytt År!

Bäste kund!

 

Nu närmar vi oss Jul och Nyår igen och ett år försvinner väldigt fort.

Under 2016 kommer vi på Alpi att fortsatt utveckla vår verksamhet för att bli ännu bättre.

Vi kommer arbeta med vår kvalitet och vårt ansvar för miljön, vilket senast 2017 ska resultera i en certifiering enligt SS-EN ISO 9001:2015 och SS-EN ISO 14001:2015.

Kvalitet och miljö är viktigt för oss på Alpi, då vi vill överträffa våra kunders förväntningar på våra tjänster och vara ett företag som tar ansvar för vår miljö, vi tror på ett hållbart företagande.

Under våren 2016 kommer vi starta upp en Norge trafik för att tillgodose fler av våra kunders behov.

Vi på Alpi vill passa på att tacka våra kunder för ett trevligt år och ser framemot ett fortsatt gott samarbete 2016. 

 

Vi önskar Er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsningar 

Alla på ALPI

Läs mer ...

Kontakt

Besöksadress
Kerry Logistics (Sweden) AB
Segloravägen 26
504 64  BORÅS

Box 210
501 13 BORÅS

Växel: 033-22 21 80

Nyhetsbrev
Joomla Extensions powered by Joobi

Log in

create an account